Πρέπει να ομολογήσω πως μου λείπει το πρόγραμμα ξεναγήσεων του Δήμου Αθηναίων. Ήταν μια σπάνια ευκαιρία να μιλήσω για ενδιαφέροντα πράγματα σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά – μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από το συνηθισμένο κοινό του ξεναγού, που συνήθως αποτελείται από τουρίστες που δεν έχουν ιδέα για την ιστορία της Ελλάδας ή σχολιαρόπαιδα που αδιαφορούν παντελώς γι αυτή.
Έτσι καλωσόρισα την πρωτοβουλία των συλλόγων «ΠΕΖΗ» και «Μαμάδες στο Δρόμο» για μια ακόμη ξενάγηση στις αρχαιότητες της Αθήνας.
Η ξενάγηση θα γίνει την Κυριακή, 3 Ιουνίου, στις 5.30 το απόγευμα. Θα ξεκινήσουμε από τον Άη-Δημήτρη το Λουμπαρδιάρη, και θα περιηγηθούμε στα μνημεία του λόφου του Φιλοπάππου, καταλήγοντας στο Αστεροσκοπείο.
Κάτω από τη σκιά του Μνημείου του Φιλοπάππου, βρίσκονται μνημεία που σπάνια βλέπει ο επισκέπτης. Ο λόφος είναι γεμάτος αρχαιολογικούς θησαυρούς που παραμένουν αγνοημένοι, ακόμη κι από τους αρχαιόφιλους αυτής της πόλης.
Αφού μιλήσουμε λίγο για την εκκλησία του Άη Δημήτρη και την παράξενη επωνυμία της, θα κατευθυνθούμε προς ένα συγκρότημα αρχαίων κατοικιών, γνωστό με την επωνυμία η «Φυλακή του Σωκράτη». Από εκεί, θα προχωρήσουμε (απολαμβάνοντας το θαυμάσιο πλακόστρωτο του Πικιώνη και τη θέα) ως το Μουσαίο, ένα ιερό των μουσών, κρυμμένο πίσω από τα δέντρα. Έπειτα θα ανηφορήσουμε ως το μνημείο του Φιλοπάππου, γιού ενός έκπτωτου ηγεμόνα της Μικράς Ασίας και ευεργέτη της Αθήνας.
Κατεβαίνοντας, θα περάσουμε από μια αρχαία οδό, τη λεγόμενη «διά κοίλης» και θα μιλήσουμε για τη μορφή που είχαν οι γειτονιές της αρχαίας Αθήνας. Θα συνεχίσουμε προς την Πνύκα, όπου θα αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Συνεχίζοντας, θα κατηφορίσουμε προς την Αποστόλου Παύλου, περνώντας από το ιερό του Πανός, και θα τελειώσουμε την ξενάγησή μας στα βράχια μπροστά από το Αστεροσκοπείο, τα οποία είναι ό,τι έχει μείνει από το ιερό του Διός Υψίστου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ξενάγηση θα γίνει σε ένα χώρο με εξαιρετική φυσική ομορφιά, πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε πολλά σημεία το έδαφος είναι ανώμαλο και ανηφορικό. Συνεπώς δε συνιστώ την παρακολούθηση της ξενάγησης σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Σε όσους χρησιμοποιούν παιδικό ή αναπηρικό καροτσάκι, ορισμένα σημεία της διαδρομής μας θα είναι εντελώς απροσπέλαστα, ιδίως τα σκαλιά γύρω από το μνημείο του Φιλοπάππου και οι κατοικίες γύρω από την Πνύκα.
Μπορείτε να βρείτε το χάρτη της διαδρομής εδώ.
Παράθεμα: Η «Φυλακή του Σωκράτη» | Αριστοτελης Ξεναγος