Τρίτοι σε πανελλήνια ακτινοβολία μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα Πύθια, τα Νέμεα, γιορτάζονταν κάθε δύο χρόνια. Και εδώ οι αγώνες γίνονταν δίπλα σ’ ένα σημαντικό ιερό (του Νεμείου Διός), σε μια γόνιμη κοιλάδα. Και εδώ οι απαρχές των αγώνων ανάγονται σε μυθικά γεγονότα.
Ο ναός του Νεμείου Διός που βλέπουμε σήμερα θεμελιώθηκε πάνω σ’ έναν προϋπάρχοντα, αρχαϊκό ναό την περίοδο της βασιλείας του Αλέξανδρου του Μέγα, περίπου το 330 πΧ. Οι κίονές του είναι υπερβολικά λεπτοί και ψηλοί για δωρικό ρυθμό, πράγμα που τον τοποθετεί ακριβώς μεταξύ κλασσικής και ελληνιστικής εποχής, όταν οι νεωτερισμοί και οι παραλλαγές των καθιερωμένων άρχισαν να γίνονται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Όπως είναι φυσικό για ένα χώρο πανελλήνιων αγώνων – πράγμα που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη – ο Ναός του Δία περιβαλλόταν από μια πλειάδα οικοδομημάτων για την εξυπηρέτηση αθλητών κι επισκεπτών, όπως ξενώνες και λουτρά.
Η καρδιά των αγώνων χτυπούσε φυσικά στο στάδιο, με τη μοναδική θολωτή του είσοδο, το αρχαιότερο παράδειγμα τέτοιας κατασκευής στον Ελλαδικό χώρο, στους τοίχους της οποίας διακρίνονται ακόμη αρχαία γκραφίτι.
Η Νεμέα δεν εξαντλείται με δυο παραγράφους και μια φωτογραφία. Ο μοναδικός αυτός χώρος σήμερα κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού (δείτε εδώ). Υπόσχομαι να επανέλθω για το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα.
Ο ναός
Ο ναός του Νεμείου Διός που βλέ