Gallery

Φωτό της εβδομάδας: οι Αέρηδες

Στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλάκα, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, υπάρχει ένα μικρό αλλά ξεχωριστό μνημείο που έδωσε το όνομά του στην οδό Αιόλου, ο Πύργος των Ανέμων, γνωστός και ως «οι Αέρηδες.» Το όνομα οφείλεται φυσικά στη ζωφόρο με τις φτερωτές ανδρικές φιγούρες που συμβολίζουν τους βασικούς ανέμους. Το κανονικό όνομα του κτιρίου είναι Ωρολόγιον του Κυρρήστου, από το το δημιουργό του, αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας.

tower of the winds, Athens, Greece

Σκοπός του ωρολογίου ήταν, φυσικά, η μέτρηση του χρόνου, πράγμα που πετύχαινε με δύο τρόπους: ένα υδραυλικό ρολόι στο εσωτερικό του (κλεψύδρα) το οποίο τροφοδοτούσε νερό που ερχόταν από την Ακρόπολη, και, εξωτερικά, με ηλιακά ρολόγια σε κάθε πλευρά του. Είναι πιθανόν ότι ο πύργος οφείλει το ύψος του στην πρόθεση να είναι ορατά τα ρολόγια πάνω από τις στέγες των γειτονικών κτιρίων. Στην κορυφή του κτιρίου υπήρχε ένας ανεμοδείκτης με μορφή Τρίτωνα, έτσι ώστε όσοι σήκωναν το κεφάλι να βλέπουν τόσο την ώρα όσο και την κατεύθυνση του ανέμου εκείνη τη στιγμή.

Ο πύργος βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη ρωμαϊκή αγορά, που χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., πράγμα που οδήγησε στην πεποίθηση ότι ήταν περίπου σύγχρονός της. Σήμερα ωστόσο, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως, κατά πάσα πιθανότητα, το κτίριο είναι προγενέστερο και χρονολογείται από τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.

Στην μακρά και ταραχώδη ιστορία του, ο Πύργος των Ανέμων γνώρισε πολλές αλλαγές, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες των εκάστοτε χρηστών του. Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μετατράπηκε σε εκκλησιά ή βαπτιστήριο γειτονικής εκκλησίας. Πολύ αργότερα, επί τουρκοκρατίας, έγινε τεκές (δηλαδή τόπος συγκέντρωσης) στροβιλιζόμενων δερβίσηδων.

Στην αρχαία Ελλάδα, η σημαντικότερη παράμετρος της μέτρησης του χρόνου δεν ήταν η ακρίβεια (δεν υπήρχαν δρομολόγια τραίνων και ολυμπιακά ρεκόρ) αλλά η εναλλαγή των εποχών, οι μεταβολές του καιρού, η κατάλληλη εποχή για αγροτικές εργασίες ή θαλάσσια ταξίδια και, φυσικά, ο σωστός χρόνος τέλεσης των θρησκευτικών εορτών. Αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης των ανέμων στη ζωφόρο κάτω από τη στέγη – κάθε άνεμος συμβολίζει την εποχή κατά την οποία είναι επικρατέστερος.

Στο επόμενο άρθρο μου θα εξετάσω τον κάθε άνεμο ξεχωριστά και τα σύμβολα που τους συνοδεύουν.

2 comments on “Φωτό της εβδομάδας: οι Αέρηδες

  1. Παράθεμα: Οι άνεμοι των Αρχαίων Ελλήνων | ΕfiSoul63

  2. Παράθεμα: Οι άνεμοι των Αρχαίων Ελλήνων | Αριστοτελης Ξεναγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.