Gallery

Ο Πόλεμος των Άστρων στην Ελλάδα; Γιατί όχι;

Πολύ συχνά οι επισκέπτες μας ανοίγουν τα μάτια σε πράγματα με τα οποία έχουμε εξοικειωθεί τόσο πολύ που δεν τα προσέχουμε. Επιστρέφοντας από Σαντορίνη, μια πελάτισσα, η Λέξι, μου είπε: «Η Οία, ήταν ίδια με τον Τατουίν» (Tatooine, o πλανήτης του Λουκ, από τον ‘Πόλεμο των Άστρων’). Και πράγματι, είχε δίκιο. Πώς ήταν δυνατόν να μην το έχω προσέξει, αν και μέγας φίλος των ταινιών επιστημονικής φαντασίας;

Mos Espa, Tatooine, vs Oia, Santorini

Αριστερά:  η συνοικία των δούλων στο Μος Έσπα του Τατουίν (στην πραγματικότητα Κσαρ Μεντενίν, Τυνησία). Δεξιά: Οία, Σαντορίνη.

Το ξηρό και θερμό κλίμα και η έλλειψη δέντρων οδήγησαν σε παρόμοιες αρχιτεκτονικές λύσεις: οικήματα με μικρά ανοίγματα και χοντρούς πέτρινους τοίχους, που προσφέρουν προστασία από τη ζέστη, και οροφές στεγασμένες με καμάρες ή τρούλους, αφού δεν υπάρχει ξυλεία. Και μπορεί η Σαντορίνη να μην έχει δραματικά φαράγγια για να χαθεί ο Άρτου-Ντίτου (R2-D2), αλλά η Νίσυρος δεν είναι πολύ μακριά από κεί, και έχει ό,τι χρειάζεται.

Συνεχίσαμε την κουβέντα μας, συγκρίνοντας τα ελληνικά τοπία που είχαμε δει στη διάρκεια του πολυήμερου, με γνωστά μέρη από τις ταινίες του κύκλου. Αργότερα, σκέφτηκα και μερικά ακόμη. Έψαξα στο δίκτυο για φωτογραφίες από τις ταινίες, βρήκα μερικές δικές μου, συμπλήρωσα και κάποιες που δεν τις είχα ψηφιακές κι απέδειξα αυτό που υποψιαζόμουν ήδη: στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς τοπία αντίστοιχα με όλους σχεδόν τους πλανήτες του κύκλου. Ας τους πάρουμε με αλφαβητική σειρά:

Αλντεράαν(Alderaan)

Πρόκειται για τον πλανήτη της πριγκίπισσας Λέια, τον οποίο κατέστρεψε ο Νταρθ Βέηντερ με το Άστρο του Θανάτου στην πρώτη από τις ταινίες του κύκλου. Φημισμένος για τη φυσική του ομορφιά, ο πλανήτης θυμίζει πολύ την ορεινή Ελλάδα.

Alderaan mountains vs Jumerka Mts, Greece

Αριστερά: Αλντεράαν. Δεξιά: the τα Τζουμέρκα

 

Alderaan mountains vs Mt Velouhi, Greece

Αριστερά, Αλντεράαν. Δεξιά: το Βελούχι.

Έντορ (Endor)

Πρόκειται για τον καταπράσινο πλανήτη των μικρών Ίγουοκς (Ewoks), που θυμίζουν αρκουδάκια με κοντάρια από πυριτόλιθο. Για τα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκε ένα δάσος σεκόγιας στη Β. Καλιφόρνια. Και μπορεί τα ελληνικά δάση να μην έχουν γιγάντιες σεκόγιες, αλλά η ομορφιά και η ποικιλία τους είναι ασυναγώνιστη.

 

forests in Endor and Samos, Greece

Δάση στον Έντορ (αριστερά) και τη Σάμο (δεξιά), τυλιγμένα στην ομίχλη.

Τζιονόσις (Geonosis)

Δύσκολος πλανήτης, με ερήμους και ιδιόμορφη γεωλογία. Ευτυχώς, τα ηφαιστειακά τοπία της Νισύρου και της Σαντορίνης είναι γεμάτα απίστευτους γεωλογικούς σχηματισμούς.

 

Geonosis and Vlyhada, Santorini, Greece

Αριστερά: φαράγγι στον Τζιονόσις. Δεξιά: παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας στη Βλυχάδα της Σαντορίνης.

Χοθ (Hoth)

Δε χρειάζεται να πάει κανείς στη Νορβηγία για να βρει σκηνικά για τον παγωμένο πλανήτη όπου βρισκόταν το κρυσφήγετο των επαναστατών – μια βόλτα στα Ελληνικά βουνά αρκεί.

Κασίκ (Kassyyyk)

Ο πλανήτης αυτός είναι πολύ δημοφιλής, γιατί είναι η πατρίδα του Τσιουμπάκα (Chewbacca). Οι κάτοικοί του ζουν σε τεράστια δέντρα που έχουν ύψος πάνω από χίλια μέτρα και μπορούν να στεγάσουν ολόκληρη πόλη. Πιστεύω πως αυτός ο γίγαντας στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας θα μπορούσε να παίξει επάξια το ρόλο.

Kashyyk vs Mon Repos, Corfu, Greece

Αριστερά: τεράστιο δέντρο-πόλη στον Κασίκ. Δεξιά: δέντρο στο Μον Ρεπό, Κέρκυρα.

Ναμπού (Naboo)

Ο πλανήτης της βασίλισσας Αμιντάλα (Amidala) και του ανεκδιήγητου Τζαρ-Τζαρ Μπινγκς (Jar-Jar Bings) είναι γεμάτος ομορφιές.

Για την όμορφη βίλα δίπλα στη λίμνη, όπου ο Άνακιν παντρεύτηκε την αγαπημένη του, δε χρειάζεται να πάει κανείς μακρυά. Η πρώτη μου σκέψη είναι τα Γιάννενα, όπου πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια. Άλλωστε αυτοί οι τρούλλοι είναι αληθινοί, δεν έχουν προστεθεί ψηφιακά.

The lake of Ioannina, Epirus.

Η λίμνη των Ιωαννίνων.

Αλλά φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες λίμνες στην Ελλάδα:

Naboo vs Lake Doxa, Corinth, Greece

Αριστερά: παραλίμνια βίλα στον Ναμπού (βίλα του Balbianello, λίμνη Κόμo, Ιταλία). Δεξιά: λίμνη Δόξα, Κορινθίας.

Υπάρχουν αμέτρητες γωνιές απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε πως με τη σημερινή τάση του ξεπουλήματος των πάντων στο όνομα της «ανάπτυξης» οι ομορφιές αυτές δε θα καταντήσουν σαν τη γαλαξιακή πρωτεύουσα που λέγεται Κόρουσαντ (Coruscant).

Πανόραμα του Κόρουσαντ, πρωτεύουσας της Γαλαξιακής δημοκρατίας (και αργότερα Αυτοκρατορίας) που καλύπτει ολόκληρο τον ομώνυμο πλανήτη.

Πανόραμα του Κόρουσαντ, πρωτεύουσας της Γαλαξιακής δημοκρατίας (και αργότερα Αυτοκρατορίας) που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον ομώνυμο πλανήτη.

 

Σημείωση 1: Οι περισσότερες από τις παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται από το δίκτυο. Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν στις σελίδες στις οποίες βρίσκονται. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους.

Σημείωση 2: Ο μόνος πλανήτης για τον οποίο δε βρήκα αντίστοιχο, είναι οι βάλτοι του Ντάγκομπα (Dagobah, ο πλανήτης του δάσκαλου Γιόντα), γιατί μαγκρόβια βλάστηση υπάρχει μόνο σε τροπικές περιοχές.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.