Συνταρακτική ανακάλυψη η οποία ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα της ανασκαφής στην Αμφίπολη.
Νωρίς σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Μέγαρο Μαξίμου και αποκάλυψε σε ποιόν ανήκε ο τάφος του τύμβου Καστά, ο οποίος ανασκάπτεται με εντολή του ιδίου.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι ανασκαφείς κατάφεραν να ερευνήσουν το εσωτερικό του τρίτου θαλάμου με ένα εξελιγμένο σύστημα γαιοραντάρ και μικροκάμερες, που τους επέτρεψαν να απεικονίσουν με απόλυτη ευκρίνεια το εσωτερικό του καθώς και τα εντός αυτού κτερίσματα.
Πρώτη σημαντική ανακάλυψη είναι ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί.
Εδώ όμως αρχίζουν οι εκπλήξεις και οι ανατροπές.
Στους τοίχους του θαλάμου, οι ειδικοί κατάφεραν να διακρίνουν τον γραπτό διάκοσμο στον οποίο κυριαρχεί μια γυναικεία μορφή η οποία φέρει οπλισμό. (Παραθέτουμε φωτογραφία)
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα πλούσια κτερίσματα υπάρχουν και πολλά από τα όπλα, τα οποία απεικονίζονται στις τοιχογραφίες.
Τα όπλα, στο σύνολο τους, αποτελούν τύπους που για πρώτη φορά βρίσκονται στην Ελλάδα και ειδικότερα σε Μακεδονικό τάφο. Ουδεμία δε σχέση έχουν με τον οπλισμό που έχει ανασκαφεί στον τάφο του Φιλίππου στην Βεργίνα.
Οι ανασκαφείς ζήτησαν την συνδρομή συναδέλφων τους από το εξωτερικό, αλλά και η διεθνής επιστημονική κοινότητα δήλωσε την άγνοια της. Ωστόσο, ως «από μηχανής θεός,» ο διεθνούς φήμης ανθρωπολόγος Bestend Siever αναγνώρισε τα όπλα και, κατ’ επέκταση, και την ταυτότητα του κατόχου του τάφου της Αμφίπολης.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Δρ Siever έχει διατυπώσει ριζοσπαστικές θεωρίες σχετικά με την αυθεντικότητα των παγκόσμιων μύθων. Θεωρείται δε αυθεντία στην ελληνική μυθολογία και έχει πολλές φορές συνεργαστεί ως σύμβουλος στην παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ.
Ο Δρ Siever λοιπόν αναγνώρισε αμέσως, τόσο το απεικονιζόμενο πρόσωπο, όσο και τα όπλα. «Μα φυσικά πρόκειται για την Ξένα» δήλωσε με εμφανή συγκίνηση ο δρ Siever.
Η Ξένα (Ξένη στην Αττική διάλεκτο), η οποία είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό ως Ζήνα, ήταν πολεμίστρια που ανήκει στην πρώτη γενιά των μυθικών ηρώων.
Σύμφωνα με την Ξενιάδα (χαμένο έπος, σπαράγματα του οποίου προσφάτως ανεγνώσθησαν σε παπύρους της Οξυρρύγχου), έδρασε με μεγάλη επιτυχία εναντίον πολλών μυθικών πλασμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του γίγαντα Γολιάθ.
Συνέδραμε δε τον Ηρακλή και πολλούς άλλους μυθικούς και βιβλικούς ήρωες όπως τον Οδυσσέα και τον Δαυίδ.
Ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου από την Norseland ως την Chin (σημερινή Σκανδιναβία και Κίνα) αυξάνοντας τις γεωγραφικές γνώσεις των Ελλήνων και μεταδίδοντας τον Ελληνικό πολιτισμό.
Σύμφωνα με την Ξενιάδα, η Ξένα γεννήθηκε στην Αμφίπολη την οποία και υπερασπίστηκε εναντίον του πολεμάρχου Κορτέζ.
Η σύνδεση της θρυλικής αυτής μορφής με την Αμφίπολη είναι γνωστή και από άλλες πηγές, αλλά επιβεβαιώνεται τώρα πλήρως από την εύρεση του μνημειακού ταφικού της μνημείου.
Τώρα μπορούν να εξηγηθούν οι ιδιαιτερότητες του ταφικού κτίσματος, όπως το μέγεθος του και η διακόσμηση της προσόψεως με σφίγγες.
Το μέγεθος του τύμβου, ο εντυπωσιακός μαρμάρινος περίβολος και το άγαλμα λέοντος, το οποίο στεκόταν στην κορυφή του τύμβου, αρμόζουν πλήρως στο μαυσωλείο της μορφής εκείνης που αντιστάθηκε στους Πέρσες, τους Ρωμαίους αλλά ακόμα και στον ίδιο τον θεό του πολέμου Άρη και τον αρχάγγελο Γαβριήλ.
Οι σφίγγες υπογραμμίζουν την αινιγματικότητα της ηρωίδας, η οποία ακόμα και σήμερα συναρπάζει με τη ζωή και την δράση της.
Όπως είναι φυσικό, η διεθνής επιστημονική κοινότητα αδημονεί για την είσοδο των ανασκαφέων στον ταφικό θάλαμο, ελπίζοντας στην ανάσυρση των φυσικών καταλοίπων μιας μυθικής προσωπικότητας, πράγμα το οποίο, όπως σημείωσε έγκυρη πηγή, μπορεί να ανατρέψει πλήρως τα ιστορικά δεδομένα.
Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η ελληνική ακαδημαΐκή κοινότητα διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους, καθώς, όπως δηλώνουν, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς ενδείξεις για την ταύτιση του τάφου και όλα τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα στερούνται σοβαρότητας.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού σχεδιάζουν μεγαλοπρεπή εγκαίνια του μνημείου, στα οποία πρόκειται να προσκληθεί γνωστή ηθοποιός, η οποία ενσάρκωσε τη θρυλική ηρωίδα σε τηλεοπτική σειρά ιστορικού χαρακτήρα.
Σημείωση: υπογραμμίζεται (εντόνως) ότι το άρθρο αυτό έχει μοναδικό σκοπό την ψυχαγωγία και ουδεμία σχέση έχει με πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.
Πηγές: Wikipedia, το Έθνος. Εικόνες από εδώ, εδώ, εδώ εδώ, και εδώ.