«Ω, κοίτα, σα λέγκο είναι αυτά εκεί πάνω!»
«Είχαν οι αρχαίοι έλληνες λέγκο;»
Αυτές οι μικρές κυλινδρικές προεξοχές λέγονται σταγόνες και πράγματι, μοιάζουν πολύ με τα «μπιρμπιλάκια» των λέγκο. Τι ήταν όμως πραγματικά;

Λεπτομέρεια από το θριγκό ενός κτιρίου Δωρικού Ρυθμού. Οι πλάκες ονομάζονται πρόμοχθοι, οι ράβδοι κάτω από τα τρίγλυφα, κανόνες, και οι μικρές προεξοχές που φέρουν και μοιάζουν με τις προεξοχές των λέγκο, σταγόνες.
Μια μερίδα ερευνητών υποστηρίζει πως δεν ήταν τίποτα άλλο από διακοσμητικές λεπτομέρειες.
Άλλοι πάλι διατείνονται πως αρχικά, όταν οι ναοί ήταν ξύλινοι, υπήρχαν στις θέσεις αυτές ξύλινοι πείροι που στερέωναν τις μετόπες και το κάτω μέρος της στέγης. Αργότερα, όταν άρχισε να προτιμάται η πέτρα, ως πιο ανθεκτικό υλικό, τα ξύλινα μέλη των ναών (κι αργότερα ολόκληροι ναοί) άρχισαν να αντικαθίστανται από τα πέτρινα αντίστοιχά τους. Το αποτέλεσμα είναι πως η μορφή των παλιών ξύλινων μελών διατηρήθηκε, μολονότι τα στοιχεία αυτά δεν είχαν πλέον καμία χρησιμότητα στο νέο, πέτρινο θριγκό.
Αν αυτή η θεωρία ισχύει, τότε είναι ενδιαφέρον πως τόσο οι αρχαίες σταγόνες, όσο και οι σύγχρονες προεξοχές των λέγκο δεν είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά είχαν (ή έχουν) πραγματική δομική χρησιμότητα.

Σχεδιαστική αναπαράσταση που δείχνει τον πιθανό τρόπο κατασκευής ενός ξύλινου θριγκού Δωρικού τύπου. Από εδώ.
Σημείωση: Η λεπτομέρεια της φωτογραφίας ανήκει στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην οποία αντιγράφηκαν με πιστότητα οι λεπτομέρειες του Δωρικού ρυθμού.