Gallery

Συγκλονιστική ανακάλυψη στη Σπάρτη, σε σωστική ανασκαφή

Το 491 π.Χ., ο Βασιλιάς της Περσίας Δαρείος απέστειλε πρεσβείες σε πολλές από τις ελληνικές πόλεις κράτη για να απαιτήσει Γη και Ύδωρ. Σύμφωνα με τα Περσικά έθιμα, η απόδοση αυτών των συμβόλων αποτελούσε ένδειξη υποταγής προς το Περσικό κράτος. Η κίνηση αυτή εντασσόταν στα πλαίσια των προετοιμασιών για την μεγάλη εκστρατεία που σχεδιαζόταν για τον επόμενο χρόνο και είχε ώς στόχο, τόσο να βολιδοσκοπήσει τις ελληνικές πόλεις για τις προθέσεις τους αλλά και να τις τρομοκρατήσει απομονόντας έτσι τον κύριο στόχο της εκστρατείας την Αθήνα.

Στις περισσότερες πόλεις οι πρέσβεις έγιναν δεκτοί με διπλωματικότητα και σεβασμό. Πολλές από τις νησιωτικές πόλεις-κράτη, όπως η Θάσος και η Άιγινα, δήλωσαν υποταγή, δείχνοντας την μάλιστα και εμπράκτως, όπως η Θάσος που κατεδάφισε τα τείχη της.

Μόνο σε δύο πόλεις, αντίθετα με κάθε έθιμο της περιόδου, οι κήρυκες εκτελέστηκαν και μάλιστα με φρικτό τρόπο.

Στην Σπάρτη τους έριξαν σε πηγάδι, σαρκάζοντας ότι εκεί θα έβρισκαν και γη και ύδωρ.  Το γεγονός αυτό έχει γίνει ευρέως γνωστό στο διεθνές κοινό από την ταινία «300», η οποία βέβαια προβαίνει στον αναχρονισμό να δείχνει τον Λεωνίδα να εκτελεί τους Πέρσες αγγελιοφόρους κατά αυτό τον τρόπο.

Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι και  στην Αθήνα οι πρέσβεις εκτελέστηκαν. Όπως μάλιστα μας πληροφορεί ο ιστορικός Ηρόδοτος, οι Αθηναίοι έριξαν τους πέρσες σε ένα βάραθρο, στο οποίο συνήθως εκτελούσαν τους εγκληματίες.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τα γεγονότα που περιγράφει ο Ηρόδοτος συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα αυτό να έχει ήδη αλλάξει.

Όπως με πληροφόρησε φίλος αρχαιολόγος, ο οποίος εργάζεται στην αρχαιολογική Υπηρεσία και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, πριν από μερικούς μήνες σε σωστική ανασκαφή η οποία διενεργήθηκε σε οικόπεδο της Σπάρτης διερευνήθηκε και  ένα πηγάδι.

Με βάση τα ευρήματα, η χρήση του τοποθετείταιαπό τα τέλη  8ου   έως και το πρώτο τέταρτο του  5ο αιώνα π.Χ.  Η ανασκαφή του έκρυβε  μια έκπληξη καθώς αποκαλύφθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί. Τα ανασκαφικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα η κεραμεική που βρέθηκε ανάμεσα και πάνω από τους σκελετούς απέδειξαν ότι η απόθεση των σκελετών χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

mass grave

Η στάση των σκελετών και τα συντριπτικά κατάγματα που φέρουν συνηγορούν με την υπόθεση ότι είχαν κατακρημνιστεί στο χώρο όπου βρέθηκαν. Επίσης, καθώς όλοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, οι αρχαιολόγοι που τους ανέσκαψαν υποθέτουν ότι κατά πάσα πιθανότητα το εύρημα αντικατοπτρίζει ένα μοναδικό συμβάν και όχι διαδοχικά συμβάντα.

Αυτό που κάνει την ανακάλυψη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι τα μεταλλικά αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί με τους σκελετούς. Τα αντικείμενα αυτά, κυρίως κοσμήματα, έχουν ομοιότητες με τύπους που ήταν σε χρήση την εποχή των Αχαιμενιδών στην Περσία. Μάλιστα ο φίλος που με πληροφόρησε είπε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι βάσιμη η υπόθεση ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν στη Σπάρτη είναι κατά πάσα πιθανότητα τα κατάλοιπα των Περσών πρεσβευτών οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Σπαρτιάτες, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ηροδότου.

300-Spartan-well

Η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί εδώ και μερικούς μήνες, αλλά τα ευρήματα δεν ανακοινώθηκαν, πρώτον γιατί η ανακάλυψη συνέπεσε με τα ευρήματα της Αμφίπολης και, δεύτερον, γιατί η ανασκαφική ομάδα προτιμά να αποφύγει πρόωρες ανακοινώσεις πριν έχει στα χέρια της την οριστική ανθρωπολογική μελέτη και τη χρονολόγηση των ευρημάτων.

Αν η υπόθεση αυτή αποδειχθεί σωστή, πρόκειται για ένα συγκλονιστικό εύρημα ίσης σημασίας με τον ομαδικό τάφο που ανασκάφηκε στον Κεραμεικό και χρονολογείται την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου (ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός από την έκθεση της Μύρτιδος).

Σημείωση: για ευνόητους λόγους, δεν έχω φωτογραφία της ανασκαφής. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι ενδεικτική και προέρχεται από ανασκαφή στη Σαρδηνία. Η φωτογραφία της ταινίας από εδώ.

Ενημέρωση: Προφανώς, όπως φαίνεται από την ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου, πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, που ελπίζω να διασκέδασε όσους το διαβάσατε. Δυστυχώς, όσο κι αν θα το επιθυμούσα, τέτοιο εύρημα δεν έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα και, λόγω της άναρχης ανοικοδόμησης που κατέστρεψε τις περισσότερες ελληνικές πόλεις, είναι πολύ απίθανο να ανακαλυφθεί στο μέλλον.

4 comments on “Συγκλονιστική ανακάλυψη στη Σπάρτη, σε σωστική ανασκαφή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.