Gallery

Σοβαρή παράλειψη στη μακέτα της Ακρόπολης από Λέγκο

Ναι, ναι, το ξέρω, μ’ έχετε πάρει χαμπάρι – έχω μανία με τα Λέγκο κι αυτή είναι η τρίτη ανάρτησή μου για τη Μακέτα της Ακρόπολης από Λέγκο, που βρίσκεται στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως (οι άλλες δύο είναι εδώ κι εδώ).

Η μακέτα της Ακρόπολης από Λέγκο, περιτριγυρισμένη από παιδιά και ενήλικες.

Η μακέτα της Ακρόπολης από Λέγκο, περιτριγυρισμένη από μεγάλους και μικρούς.

.

Από τη μέρα που εγκαταστάθηκε, στο δεύτερο όροφο του Μουσείου, την περιλαμβάνω πάντα στις ξεναγήσεις μου, ιδιαίτερα όταν στο κοινό μου περιλαμβάνονται παιδιά ή έφηβοι.

Ως φανατικός Λεγκομανής, εννοείται πως βρίσκω τη μακέτα συναρπαστική, πράγμα φυσικό αφού τόσο το πρωτότυπο (η Ακρόπολη) όσο και το μέσο κατασκευής (τουβλάκια Λέγκο) συγκαταλέγονται στις μεγάλες μου αγάπες. Πέρα απ’ αυτό όμως, η μακέτα είναι εξαιρετικά διασκεδαστική, με όλες αυτές τις μικρές σκηνές που σε προκαλούν να τις εξερευνήσεις, άλλες μυθολογικές…

Lego Acropolis, Minotaur, Theseus

Σκηνή από υποτιθέμενη παράσταση στο Ωδείο του Περικλή: με το μίτο στο χέρι, ο Θησέας έχει βρει το Μινώταυρο στην καρδιά του Λαβύρινθου. Άραγε οι μορφές που φαίνονται στο δεύτερο πλάνο είναι οι νέοι που οι Αθηναίοι έστελναν ως φόρο αίματος;

.

…άλλες ιστορικές και μερικές εντελώς φανταστικές.

Ο Φειδίας (αριστερά) τραβάει τα μαλλιά του, ενώ ο Έλγιν (δεξιά, με μεγεθυντικό φακό) κατεβάζει τα γλυπτά του Παρθενώνα ανενόχλητος.

Ο Φειδίας (αριστερά) τραβάει τα μαλλιά του, ενώ ο Έλγιν (δεξιά, με μεγεθυντικό φακό) κατεβάζει τα γλυπτά του Παρθενώνα ανενόχλητος.

.

Κάποιες φορές ωστόσο ο αρχαιολόγος μέσα μου σηκώνει κεφάλι κι αρχίζει να κοιτάζει τα πράγματα με περισπούδαστο ύφος, εντοπίζοντας όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που δεν έχουν αποδοθεί με την απαιτούμενη πιστότητα.

Για παράδειγμα, οι Καρυάτιδες της μακέτας είναι μόλις τρεις και όχι έξι όπως στην πραγματικότητα. Η πρόσταση του Ερεχθείου έχει μόνο τέσσερις κολώνες. Όλα τα κτίρια του Ιερού Βράχου φαίνεται να έχουν τρίγλυφα και μετόπες, που θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο σε όσα είναι δωρικού ρυθμού. Και πολλά άλλα…

To Ερέχθειο από Λέγκο. Μεταξύ άλλων, προσέξτε τις τρεις καρυάτιδες, την πρόσταση (αντί τοίχου) στα δυτικά και τα μπλε-κίτρινα τουβλάκια που μάλλον συμβολίζουν τρίγλυφα και μετόπες.

To Ερέχθειο από Λέγκο. Μεταξύ άλλων, προσέξτε τις τρεις καρυάτιδες, την πρόσταση (αντί τοίχου) στα δυτικά και τα μπλε-κίτρινα τουβλάκια που μάλλον συμβολίζουν τρίγλυφα και μετόπες.

Το Ερέχθειο από ΝΔ. Οι διαφορές με την προηγούμενη φωτογραφία είναι, νομίζω, προφανείς.

Το Ερέχθειο από ΝΔ. Οι διαφορές με την προηγούμενη φωτογραφία είναι, νομίζω, προφανείς.

.

Καταλαβαίνω βέβαια πως η κλίμακα επιβάλλει περιορισμούς όταν το υλικό είναι τουβλάκια και φιγούρες Λέγκο και πως ο καλλιτέχνης έκανε ό,τι μπορούσε δεδομένων των συνθηκών. Δε μπορώ ωστόσο να του συγχωρήσω μια τεράστια, αδικαιολόγητη παράλειψη: αφού ενέταξε στις σκηνές του το Μινώταυρο, το Γκάνταλφ και τον Ιντιάνα Τζόουνς…

O Ιντιάνα Τζόουνς, με χαρακτηριστικό καπέλο και το απαραίτητο μαστίγιο, στη σπηλιά της Αλγαύρου, παρέα με φίδι, σκελετό, νυχτερίδα κι αράχνη.

O Ιντιάνα Τζόουνς, με χαρακτηριστικό καπέλο και το απαραίτητο μαστίγιο, στη σπηλιά της Αγλαύρου, παρέα με φίδι, σκελετό, νυχτερίδα κι αράχνη.

.

….πώς είναι δυνατό να άφησε απέξω τον Νταρθ Βέηντερ;

Ο Νταρθ Βέηντερ με κράνος, κάπα και φωτόσπαθο. Από εδώ.

Ο Νταρθ Βέηντερ με κράνος, κάπα και φωτόσπαθο. Από εδώ..

.

Ειλικρινά, περίμενα περισσότερα από τον άνθρωπο που κατασκεύασε το μεγαλύτερο Νταρθ Βέηντερ Λέγκο του κόσμου.

.

ΥΓ. Παρά τη σοβαρή αυτή παράλειψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω πως η μακέτα είναι ένα έκθεμα με τεράστια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αξία.

Αν θέλετε να δείτε μια ακριβή μακέτα της Ακρόπολης με προσοχή στην απόδοση των ιστορικών και αρχαιολογικών λεπτομερειών, τότε θα βρείτε αυτό που ζητάτε, και με το παραπάνω, στο ισόγειο του μουσείου, όπου εκτίθεται μια σειρά μακετών από κάθε περίοδο της ιστορίας, από την προϊστορία ως την Τουρκοκρατία.

Acropolis model, Roman times

Μακέτα που δείχνει την Ακρόπολη κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, μετά την ολοκλήρωση του Ηρωδείου, κάτω δεξιά.

Αν ωστόσο δε έχετε αντίρρηση για μια πιο παιχνιδιάρικη και ίσως λίγο εικονοκλαστική παρουσίαση των μνημείων της, τότε αναζητήστε καλύτερα τη μακέτα Λέγκο στο δεύτερο όροφο του μουσείου.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, εύχομαι να απολαύσετε την επίσκεψή σας.

Advertisement

One comment on “Σοβαρή παράλειψη στη μακέτα της Ακρόπολης από Λέγκο

  1. Παράθεμα: Εξωστρέφεια του Ελληνικού Πολιτισμού – εναλλακτικές προτάσεις | Αριστοτελης Ξεναγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.