Gallery

Αυτή τη φορά, οι Σπαρτιάτες ήταν στην ώρα τους

Προχθές στον 34ο «Aυθεντικό» Μαραθώνιο δρόμο εντύπωση προκάλεσε η παρουσία μιας ομάδας Πολωνών δρομέων που, ντυμένοι σαν τους κινηματογραφικούς Σπαρτιάτες της ταινίας «300» (αλλά με κάλτσες  και αθλητικά παπούτσια), έτρεξαν από το Μαραθώνα ώς το Παναθηναϊκό Στάδιο.

spartiates-sto-marathonio

Οι Πολωνοί Σπαρτιάτες στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Από εδώ.

Τολμώ να ομολογήσω πως βρήκα το θέαμα τουλάχιστον αστείο. Όμως, όπως πληροφορήθηκα αργότερα, ίσως η πλάκα ήταν ο σκοπός, καθώς η πολωνική ομάδα με την επωνυμία «Σπαρτιάτες για τα παιδιά»  συμμετέχει (με πλήρη εξάρτυση) σε διάφορους διαγωνισμούς ή διοργανώνει εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων για άρρωστα παιδιά.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη συμμετοχή είναι ότι αυτοί οι Σπαρτιάτες έφτασαν έγκαιρα. Βλέπετε, αυτό που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι πως οι Σπαρτιάτες, ενώ είχαν λάβει επίσημη πρόσκληση από τους Αθηναίους, κατέφθασαν κατόπιν εορτής.

Ας πάμε όμως στα γεγονότα:

Η περσική εκστρατεία

Το 490 π.Χ. ένα Περσικό εσκτρατευτικό σώμα υπό τις διαταγές των αξιωματούχων Δάτι και Αρταφέρνη εκστρατεύει, μετά από εντολή του Μεγάλου Βασιλιά Δαρείου, με σκοπό να τιμωρήσει τις πόλεις Ερέτρεια και Αθήνα για τη συβολή τους στην επανάσταση των Ιωνικών πόλεων (η οποία είχε κατασταλεί μόλις τρία χρόνια πριν).

Βέβαια, η εσκτρατεία αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επέκτασης της Περσίας προς τα δυτικά. Ήταν άλλωστε η δεύτερη εκστρατεία την οποία επιχειρούσαν οι Πέρσες ενάντια στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν η εκστρατεία ήταν του Μαρδόνιου, η οποία έληξε άδοξα όταν,  λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής στη χερσόννησο του Άθω, χάθηκε μεγάλο μέρος του περσικού στόλου.

Ελληνικές πόλεις υπό Κατοχή

Το εκστρατευτικό αυτό σώμα του 490 π.Χ. αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως ιδιαίτερα πολυάριθμο. Ανεξάρτητα από τις αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες των αρχαίων πηγών, το σώμα αυτό θα πρέπει να ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να έχει την υπεροπλία απέναντι στις ελληνικές πόλεις-κράτη που αποτελεούσαν και τους άμεσους στόχους.

Αφού διέσχισε το Αιγαίο, ο περσικός στόλος πήρε υπό τον έλεγχό του τις Κυκλάδες, καταλαμβάνοντας νησιά όπως η Νάξος και η Πάρος. Έπειτα έφτασαν στην Εύβοια όπου κατέλαβαν την πόλη της Καρύστου και στην συνέχεια πολιόρκησαν την Ερέτρεια, η οποία κατελήφθη μόλις έξι μέρες μετά, από προδοσία.

Οι Αθηναίοι ζητούν βοήθεια

Στη συνέχεια  ο περσικός στόλος έφτασε στην Αττική και στρατοπέδευσε στο Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι που είχαν ενημερωθεί για τις κινήσεις των Περσών, έστειλαν εσπευσμένα τον ημεροδρόμο Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια.

Αν οι Αθηναίοι περίμεναν ότι θα επέστρεφε συνοδευόμενος από μεγάλο τμήμα του Σπαρτιατικού στρατού, σίγουρα θα απογοητεύτηκαν. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι Σπαρτιάτες δε μπορούσαν να εκστρατεύσουν λόγω θρησκευτικών επιταγών, υποσχέθηκαν όμως ότι θα απέστελλαν σώμα αμέσως μετά την πανσέληνο, η οποία αναμενόταν σε τέσσερις μέρες. 

Παρόλα αυτά, ο Φειδιπίδης έφερε την υπόσχεση θεικής συνδορμής, λέγοντας ότι είχε συναντήσει το θεό Πάνα στα βουνά της Αρκαδίας ο οποίος υποσχέθηκε να βοηθήσει τους Αθηναίους απέναντι στον επικείμενο κίνδυνο.

greek-against-persian

Δεύτεροι και καταϊδρωμένοι

Το τι έγινε στη μάχη του Μαραθώνα –πλην Λακεδαιμονίων– είναι γνωστό. Πάντως οι Σπαρτιάτες δεν είχαν κοροιδέψει το Φειδιπίδη και τους Αθηναίους – πράγματι απέστειλαν εκστρατευτικό σώμα, αποτελούμενο απο 2.000 σπαρτιάτες οπλίτες, αμέσως μόλις μπόρεσαν κι έτσι έφτασαν στην Αθήνα τρεις μέρες μετά την πανσέληνο.

Δυστυχώς  αφίχθηκαν μία μέρα μετά τη μάχη. Αναφέρεται πως επισκέφθηκαν το πεδίο της μάχης κι έτσι μπορούμε να πούμε ότι ήταν οι πρώτοι τουρίστες που επισκέφθηκαν το Μαραθώνα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι εντυπωσιάστηκαν. Αναμφίβολα, θα πρέπει να ένιωσαν ένα τσίμπημα ζήλειας που κάποιοι άλλοι έδρεψαν μια τόσο ένδοξη νίκη.

Η μάχη του Μαραθώνα αποτέλεσε πραγματικά ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη φορά (σύμφωνα με τα λεγόμενα των Ελλήνων συγγραφέων) ιδίως μετά την καταστολή της ιωνικής επανάστασης, που κατάφεραν οι Έλληνες να υπερισχύσουν των Περσών.

Μια μάχη τόσο μεγάλης σημασίας είναι λογικό και αναμενόμενο να έχει δημιουργήσει και τροφοδοτήσει τη δική της μυθολογία, όπως η ιστορία του μαραθωνοδρόμου Φειδιπίδη (ο οποίος αναφέρεται ως Ευκλής ή Θέρσιππος ή Φιλιππίδης από άλλες πηγές). Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως η διαδρομή του, από το Μαραθώνα ως την Αθήνα όπου ανακοίνωσε τα νέα της αναπάντεχης νίκης στους αμάχους, ενέπνευσε το σύγχρονο Μαραθώνιο.

_________________________________

 

Πηγές εικόνων: http://prkls.blogspot.gr/2016/11/blog-post_13.html και http://www.timetrips.co.uk/gw-bowl-picbig.jpg.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.