Gallery

Όποιος καεί στη μαγειριά φυσάει και το στο γιαούρτι

Χτες, 17 Aπρίλη 2019, ένας κεραυνός έπεσε στην Ακρόπολη με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.

Στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού έκλεισε το χώρο. Μάλιστα η Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή για όλη την υπόλοιπη μέρα, παρόλο που η μπόρα πέρασε γρήγορα.

 

Σήμερα, 18 Απριλίου, η Ακρόπολη έκλεισε πάλι, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση για το ενδεχόμενο να κλείσει ο χώρος σε περίπτωση βροχής.

Μετά το χθεσινό ατύχημα και την καταστροφή του αλεξικέραυνου, το κλείσιμο του χώρου σε περίπτωση καταιγίδας δεν είναι παράδοξο, ως την αντικατάστασή του, τουλάχιστον. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, μολονότι η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προβλέψει την πιθανότητα βροχής, ο χώρος άρχισε να λειτουργεί κανονικά τις πρωινές ώρες. Μάλιστα, καθώς η είσοδος σήμερα ήταν δωρεάν (Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και Χώρων) ο χώρος ήταν εξαιρετικά γεμάτος από επισκέπτες κάθε είδους – σχολεία, κρουαζιέρες, κτλ.

Γύρω στις 11:45, με τις πρώτες στάλες μιας πολύ ελαφράς και σύντομης βροχής, οι φύλακες άρχισαν να εκκενώνουν τον αρχαιολογικό χώρο με σφυρίγματα και φωνές. Αν και στην αρχή ουδείς κατάλαβε τι γινόταν, πολύ σύντομα η νότια κλιτύς είχε εκκενωθεί. Η εκκένωση της ίδιας της Ακρόπολης κράτησε λίγο περισσότερο, καθώς γύρω στις 12:45 υπήρχαν ακόμη άνθρωποι πάνω στον Ιερό Βράχο. Σημειωτέον ότι η (σύντομη και ψιλή) βροχή είχε ήδη σταματήσει μερικά λεπτά μετά τις δώδεκα. Αργότερα, το απογευματάκι, βγήκε ένας ωραιότατος ήλιος.

Δε χρειάζεται να αναφέρω την απογοήτευση των επισκεπτών που, αν και δεν είχαν πληρώσει εισιτήρια, είχαν έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου για να δουν την Ακρόπολη. Οι περισσότεροι από αυτούς δε θα έχουν άλλη ευκαιρία να τη δουν. Κατάπληκτοι και παραζαλισμένοι αδυνατούσαν να καταλάβουν γιατί έκλεινε ο χώρος για χάρη μιας βροχής που δεν έπεφτε! Ακόμη κι αφού τους περιγράψαμε το χθεσινό περιστατικό και πάλι δε μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί ο χώρος παρέμενε κλειστός ενώ ο ουρανός ήταν πλέον αίθριος. Στις ερωτήσεις τους (και τις δικές μας) αν υπήρχε πιθανότητα να ξανανοίξει ο χώρος, οι φύλακες απαντούσαν «Όταν μάθουμε θα σας ενημερώσουμε».

 

Κάποια στιγμή στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου αναρτήθηκαν πρόχειρες ανακοινώσεις ότι «ο  χώρος θα παραμείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας».

ανακοίνωση, Ακρόπολη κλειστή

Έτσι η Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή, παρόλο που άλλοι χώροι λειτουργούσαν κανονικά, όπως ο Άρειος Πάγος και ο λόφος του Φιλοπάππου. Ο πρώτος δεν έχει καν αλεξικέραυνο, ενώ ο δεύτερος έχει, όπως ακριβώς η Ακρόπολη. Στο μεταξύ, το μοναδικό σύννεφο που θα μπορούσε να φέρει ίσως έντονα καιρικά φαινόμενα παρέμεινε στην περιοχή του Σαρωνικού.

 

Από το σημερινό περιστατικό δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα: θα αποτελεί πλέον πάγια πολιτική το κλείσιμο της Ακρόπολης σε περίπτωση έστω και ελάχιστης βροχής; Θα ενημερώνονται οι επισκέπτες (και τα τουριστικά γραφεία) γι αυτό το ενδεχόμενο και πώς θα γίνεται αυτό; Ή μήπως ο χώρος θα κλείνει απροειδοποίητα όπως έγινε σήμερα ή όπως είχε γίνει πρόπερσι με τον καύσωνα, αφήνοντας αμέτρητους επισκέπτες μετέωρους;

Γιατί δεν ξανάνοιξε ο χώρος όταν έγινε πλέον φανερό πως ο κίνδυνος βροχής είχε περάσει; Πρόκειται άραγε για μια σπασμωδική αντίδραση, αποτέλεσμα του χθεσινού ακραίου καιρικού φαινομένου; Αν ναι, μετά από εργασίες για την αναβάθμιση και προστασία του χώρου δε θα ξανασυμβεί;

Και μια τελευταία ερώτηση (και ίσως η πιο σημαντική): αφού οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού χώρου δεν είναι σίγουροι ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας, δε θα έπρεπε ο χώρος να μείνει κλειστός μετά το χτεσινό φαινόμενο; Γιατί άνοιξε σήμερα, μέρα που οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχή; Γιατί επιτράπηκε στους επισκέπτες να επισκεφθούν τον Άρειο Πάγο και του Φιλοπάππου, χώρους που είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι στο ενδεχόμενο κεραυνού;

Η χθεσινή και σημερινή μέρα απέδειξαν, κατά τη γνώμη μου, ότι το ΥΠΠΟ δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς σημαίνει η διαχείριση ενός αρχαιολογικού χώρου ως πολιτιστικού πόρου. Δεν αρκεί απλά ν’ αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι τα συστήματα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, να αυξάνονται οι τιμές και να δημιουργούνται επιτροπές. Τα έσοδα δε θα έρθουν από την αύξηση των εισιτηρίων, αλλά από την αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου προϊόντος, που θα φέρει περισσότερους επισκέπτες. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες του επισκέπτη και να λαμβάνονται τα μέτρα αυτά που θα εξασφαλίζουν, όχι μόνο την ασφάλεια των μνημείων και όσων εργάζονται και επισκέπτονται ένα χώρο, αλλά κυρίως το ότι ο επισκέπτης θα φύγει ικανοποιημένος και με θετικές αναμνήσεις.

Οι Έλληνες ξεναγοί έχουν κατά καιρούς κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό και είναι πάντοτε έτοιμοι να συνδράμουν με την εμπειρία τους όποτε τους ζητηθεί.

Παρθενώνας από ΝΔ

Η Ακρόπολη χθες το απόγευμα – κλειστή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.