Στο ψηφιακό ταξίδι μας δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το χρόνο ή την απόσταση – θα πηγαίνουμε όπου μας πάει η σκέψη.
Ας αρχίσουμε με ένα άλμα στο Θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ (πλαγιά) της Ακρόπολης της Αθήνας.

Το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, όπως φαίνεται από το άνω μέρος του κοίλου (4ος αιώνας π.Χ., με ρωμαϊκές προσθήκες).
Ο Διόνυσος λατρευόταν όχι μόνο ως θεός του κρασιού, αλλά και ως θεός της γονιμοποιού δύναμης της φύσης (συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων και ζώων).
Όπως και σ’ όλη την Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και στην Αθήνα, όπου υπήρχαν τρία ιερά του. Το πιο σημαντικό ήταν αυτό, κοντά στην Ακρόπολη, όπου κάθε χρόνο γιορτάζονταν τα Μεγάλα Διονύσια, τον μήνα Ελαφηβολιώνα, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Σημαντικό στοιχείο της γιορτής ήταν οι δραματικοί αγώνες, για τους οποίους γράφτηκαν πολλά σπουδαία έργα, από τα οποία έχουν επιβιώσει μόνο τα ελάχιστα που ξέρουμε σήμερα.
Οι αγώνες γίνονταν σ’ αυτό το θέατρο, που είχε χωρητικότητα 19.000 ατόμων. Σήμερα σώζεται μόνο ένα μικρό κομμάτι του, που περιλαμβάνει την ορχήστρα, το κατώτερο μέρος του κοίλου και κάποια ερείπια της σκηνής.
Διάλεξα αυτή τη φωτογραφία, με την ανοιξιάτικη βλάστηση να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου, γιατί ταιριάζει όχι μόνο με την εποχή, αλλά και με το πνεύμα της γιορτής του.