Gallery

Ήταν τελικά ο Δίας άρχοντας της Σκοτεινής πλευράς;

Όχι βέβαια.

Ο Δίας λατρευόταν με  πολλές επωνυμίες και ιδιότητες. Ως  Ζευς Ύπατος, ήταν ο πατέρας θεών και ανθρώπων που κυβερνούσε όλο τον κόσμο. Ως Ζευς Πολιεύς ήταν  ο προστάτης της πολιτείας. Ως Ζευς Σωτήρ προστάτευε  τον οίκο. Ως Ζευς Μειλίχιος ήταν  ο θεός που άκουγε τις προσευχές  και χάριζε πλούτο. Ως Ξένιος, προστάτευε  ξένους, φτωχούς και ικέτες. Ποτέ όμως και πουθενά δεν έφερε την επωνυμία Σιθ.

Όμως η λέξη ΣΙΘ υπάρχει πραγματικά στην επιγραφή και δεν είναι αποτέλεσμα Πρωταπριλιάτικης επεξεργασίας. Τι άραγε σημαίνει πραγματικά;

Επιγραφή, Ολυμπία, Δίας, Σιθ

Επιγραφή βάθρου αγάλματος στο χώρο της Ολυμπίας. 1ος αι. μ.Χ.

Ας δούμε την επιγραφή λίγο πιο αναλυτικά:

Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΙΔΑ

ΑΝΤΙΟΧΕΥΣ ΑΠΟ

ΔΑΦΝΗΣ ΝΕΙΚΗ

ΣΑΣ  ΠΑΙΔΑΣ ΠΑ

ΛΗΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΙ

ΣΙΘ ΔΙΙ ΟΛΥΜΠΙΩΙ

Που σημαίνει, σε απλά ελληνικά «Ο Μάρκος, γιος του Δείδα, από τη Δάφνη της Αντιόχειας, έχοντας νικήσει στην πάλη των παίδων κατά την ΣΙΘ Ολυμπιάδα (αφιερώνει το άγαλμα που ήταν στο βάθρο) στον Ολύμπιο Δία .

Οι χαρακτήρες Σ, Ι και Θ δεν είναι γράμματα λέξης, αλλά ψηφία ενός αριθμού. Πρόκειται για τον αριθμό της Ολυμπιάδας στην  οποία νίκησε ο αναθέτης. Πριν όμως μπορέσουμε να διαβάσουμε τον αριθμό, θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς έγραφαν τους αριθμούς τους οι αρχαίοι Έλληνες.

ΤΟ ΑΚΡΟΦΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Κατά την ύστερη αρχαϊκή / πρώιμη κλασική περίοδο, οι Αθηναίοι επινόησαν  το ακροφωνικό σύστημα για να γράφουν τους αριθμούς. Σε αυτό το σύστημα αναγραφόταν μόνο  το πρώτο γράμμα των αριθμών. Έτσι το Π σήμαινε πέντε, το Δ δέκα, και το Η εκατό (hεκατόν). Υπήρχαν ακόμα και συμπλέγματα των συμβόλων για να δείξουν τα πολλαπλάσια των αριθμών. Το σύστημα αυτό, με διάφορες παραλλαγές, χρησιμοποιήθηκε ως τα ελληνιστικά χρόνια.

Ακροφωνικό σύστημα αρίθμησης, 760

Αριθμός γραμμένος με το ακροφωνικό σύστημα. Το σύμπλεγμα ΠΗ σημαίνει απλά 5×100. Αντίστοιχα το ΠΔ σημαίνει 5×10. Συνεπώς ο αριθμός είναι (5×100+100+100)+(5×10+10)=760

Το ακροφωνικό σύστημα ήταν δύσχρηστο, ιδίως για τη γραφή μεγάλων αριθμών. Γι αυτό, ήδη από τον 5ο αιώνα επινοήθηκε το αλφαβητικό σύστημα, μάλλον στην περιοχή της Ιωνίας.  Η χρήση του γενικεύτηκε από τα μέσα του 3ου αιώνα, ενώ ως την Ρωμαϊκή περίοδο είχε αντικαταστήσει πλήρως το ακροφωνικό.

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Στο σύστημα αυτό γίνεται χρήση των 26 γραμμάτων του αρχαίου Ελληνικού αλφαβήτου ως συμβόλων για να δηλωθούν οι μονάδες, οι δεκάδες και οι εκατοντάδες. Για παράδειγμα, ο αριθμός 1 γράφεται Α΄, ο αριθμός 11 ως ΙΑ΄ και ο 111 ως ΡΙΑ΄. Για την δήλωση μεγαλυτέρων αριθμών  γινόταν χρήση των γραμμάτων με την συνοδεία συμβόλων. 

Στην περίπτωση της επιγραφής μας, τα γράμματα ΣΙΘ δηλώνουν τον αριθμό 219.

Άρα η επιγραφή σημαίνει ότι ο Μάρκος του Δείδα, από τη Δάφνη της Αντιόχειας, νίκησε στο αγώνισμα της πάλης στην κατηγορία των παίδων στην 219η Ολυμπιάδα και αφιέρωσε το άγαλμα στον Ολύμπιο Δία. Η 219η Ολυμπιάδα τελέστηκε το  έτος 97 μ.Χ.

Η επιγραφή του Μάρκου Δείδα μας αποκαλύπτει πως ένα αγόρι, 12-18 ετών, ταξίδεψε από την Αντιόχεια της Συρίας ως τη δυτική Πελοπόννησο για να λάβει μέρος στους πιο αρχαίους και πιο φημισμένους αγώνες της αρχαιότητας. Εκτός του ότι διασώζει αυτό το μικρό στιγμιότυπο της ιστορίας των ολυμπιακών αγώνων, η επιγραφή δείχνει  ξεκάθαρα τη σημασία που είχε αυτό το Πανελλήνιο ιερό για τον ελληνικό πολιτισμό.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

One comment on “Ήταν τελικά ο Δίας άρχοντας της Σκοτεινής πλευράς;

  1. Παράθεμα: Νέο φως στη φύση του Ολύμπιου Δία | Αριστοτελης Ξεναγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.