Gallery

Από την αρχαία Ελλάδα ως ένα γαλαξία πολύ μακριά από εδώ

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι έχω μια μανία με τον Πόλεμο των Άστρων. Έτσι, σήμερα, μια που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολέμου των Άστρων, λέω το ψηφιακό μας ταξίδι να γίνει σ’ ένα γαλαξία πολύ μακριά από εδώ.

Ίσως να έχετε ήδη δει την τηλεοπτική σειρά «Μανταλόριαν» που πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων τα τελευταία χρόνια.

Το Μανταλοριανό κράνος είναι ένα από τα πιο εικονικά αντικείμενα της σειράς (και των ταινιών). Το φορούσε ο φοβερός κυνηγός επικηρυγμένων, Μπόμπα Φετ στην ταινία «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» και ο κεντρικός ήρωας της νέας σειράς. Το κλειστό από παντού κράνος, με το στενό άνοιγμα σε σχήμα Τ δίνει στον κάτοχό του έναν αέρα απειλής και μυστηρίου.

mandalorian-Disney

Στη σειρά, οι Μανταλοριανοί είναι ένα είδος πολεμικής σέκτας, με κοινή θρησκεία και κώδικα συμπεριφοράς. Ζουν σε διάφορους πλανήτες και προέρχονται από διαφορετικά είδη. Η χαρακτηριστική τους πανοπλία και τα όπλα τους είναι σημαντικό στοιχείο της θρησκευτικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας. Ιδιαίτερα το κράνος έχει μεγάλη συμβολική αξία και ένας άξιος Μανταλοριανός δεν το βγάζει ποτέ μπροστά σε οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα.

Αυτό το κράνος όμως, δε σας φαίνεται παράξενα οικείο; Δε σας θυμίζει κάτι; Αρχικά, εμένα μου φέρνει στο νου τα κράνη που είναι γνωστά ως μπαρμπούτα. Kατασκευάζονταν στην Ιταλία του 15ου αιώνα, καλύπτουν όλο το κεφάλι και, όπως το Μανταλοριανό κράνος, έχουν άνοιγμα σχήματος Τ. Μια παραλλαγή τους, με άνοιγμα σε σχήμα Υ και κοντό επιρρίνιο, ίσως να σας φανεί πιο οικεία: είναι σαφής η ομοιότητά της με τα δικά μας Κορινθιακά.

Κράνη τύπου μπαρμπούτα (και άλλων ιταλικών τύπων) βρέθηκαν στη Χαλκίδα το 1840. Υπενθυμίζω πως η πόλη ήταν υπό Βενετική κατοχή ως το 1470, οπότε την κατέλαβαν οι Τούρκοι. Κάποια από αυτά τα κράνη εκτίθενται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Κάποια άλλα κατέληξαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης.

Venetian arms, Athens, Historic Museum

Υπάρχει κι ένα άλλο κράνος στη σειρά, που θα σας φανεί ακόμη πιο οικείο. Πρόκειται για το κράνος της Οπλουργού, το οποίο μοιάζει πολύ με Κορινθιακό. Έχει το χρώμα του μπρούτζου και το μόνο που χαλά την ομοιότητα είναι οι ραβδώσεις, οι οποίες μου θυμίζουν τα κράνη των Βίκινγκ, όπως αυτό που βρέθηκε στη Νορβηγική πόλη Gjermundbu.

Για να είμαι ειλικρινής, το κράνος αυτό φαίνεται σαν διασταύρωση Κορινθιακού και μπαρμπούτας, με λίγα Σκανδιναβικά στοιχεία. Όσο για τα κέρατα, αυτά είναι καθαρή επινόηση – κανένα από τα ιστορικά παραδείγματα που ανέφερα δεν είχε τέτοιου είδους κέρατα.

Με βάση τα όσα ξέρω για τα σχεδιαστικά δοκίμια που έγιναν πριν τα γυρίσματα των ταινιών και τη δημιουργία του πρώτου χαρακτήρα με Μανταλοριανό κράνος, οι σχεδιαστές ξεκίνησαν με διάφορες ιδέες. Το τελικό όμως αποτέλεσμα κατέληξε να μοιάζει πολύ με Κορινθιακό κράνος. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Η όσο δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη του κεφαλιού, με ανοίγματα μόνο για την όραση και την αναπνοή, είναι προφανώς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία του κεφαλιού και οδηγεί σε παρόμοιες λύσεις. Για να μην αναφέρω επιπλέον, ότι τα Κορινθιακά κράνη είναι «και πολύ μουράτα» όπως δε χάνουν την ευκαιρία να μου υπενθυμίζουν οι γιοί μου.

Aristotle Corinthian Helmet Replica

_____________________
Σημείωση: Οι όροι Star Wars, Μανταλοριανός, Bobba Fett, κτλ. αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των εταιριών Lucasfilm Ltd και/ή Walt Disney Company. Η παρούσα ανάρτηση γίνεται με κάθε σεβασμό στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή. Ειδικά γι αυτό το λόγο, έχουν επιλεγεί εικόνες χαμηλής ανάλυσης. Η χρήση τους στο παρόν άρθρο δεν παρεμποδίζει τους δημιουργούς και κατόχους των δικαιωμάτων από τη διαφήμιση ή/και πώληση των προϊόντων τους.

 

_____________________

Πηγές εικόνων:
Κράνος Βίκινγκ από το Gjermundbu

Ο επώνυμος ήρωας της σειράς Μανταλόριαν (εικόνα Νο. 9, περικομμένη)

Η οπλουργός της σειράς (εικόνα Νο. 9, περικομμένη)

Ιταλικά κράνη τύπου μπαρμπούτα: Edge, D., Paddock, J.M., Arms and Armour of the Medieval Knight, 1988, London.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.