Σήμερα, στο ψηφιακό μας ταξίδι, θα ζήσυμε ιστορικές στιγμές: θ’ ανεβούμε στην Ακρόπολη, που είχε κλείσει από το Μάρτη, λόγω του κορωνοϊού.

Η Ακρόπολη σήμερα, ειδωμένη από τα Ανατολικά. Στο βάθος, σημάδι της «ομαλότητας» που επανέρχεται, το νέφος χρωματίζει καφέ την ατμόσφαιρα που αναπνέουμε.
Στους δύο μήνες που ακολούθησαν, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει την διασπορά και, μέχρι στιγμής, έχουμε πολύ λίγους θανάτους.
Ιστορική στιγμή
Σήμερα 18/5 /2020, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ανοίξει ξανά τους αρχαιολογικούς χώρους.
Όπως ξέρετε, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ακρόπολη και δεν χάνω ευκαιρία να την επισκεφτώ, ιδίως όταν είναι άδεια από κόσμο. Δεν υπήρχε λοιπόν περίπτωση να χάσω την ευκαιρία να ανέβω στον Ιερό Βράχο αυτή την ιστορική μέρα.
Απόλαυση για λίγους
Με το που άνοιξε λοιπόν ήμουν εκεί και με έκπληξη διαπίστωσα πως, παρόλο που ήταν πολύ νωρίς, μόλις 8 το πρωί, δεν ήμουν μόνος. Φαίνεται πως κι άλλοι είχαν την ίδια ιδέα, Έλληνες και ξένοι. Έμεινα στο χώρο περίπου δυόμισι ώρες, απολαμβάνοντάς τον τριπλά: τον έβλεπα ξανά μετά από 2 μήνες (ομολογώ, είχε αρχίσει να με πιάνει στερητικό σύνδρομο) και ήμουν ελεύθερος να κινηθώ όπου κι όπως ήθελα (αφού δεν είχα δουλειά) και επιπλέον, η Ακρόπολη ήταν σχεδόν άδεια, χωρίς τη συνηθισμένη πολυκοσμία.
Μια αλλιώτικη Ακρόπολη
Ήταν πολύ παράξενο που ο χώρος ήταν τόσο άδειος. Κανονικά, Μάιο μήνα έχει ήδη αρχίσει η τουριστική σεζόν. Ιδιαίτερα την Ημέρα Μουσείων, αλλά και όλες τις άλλες μέρες που η είσοδος είναι δωρεάν, ο βράχος θα έπρεπε να είναι γεμάτος κόσμο.

Μοναχικός επισκέπτης απολαμβάνει τη θέα από το Μπελβεντέρε (το χώρο της σημαίας, στο Ανατολικό άκρο της Ακρόπολης).
Τι έμεινε ίδιο
Βέβαια, κάποια πράγματα ήταν ίδια κι απαράλλακτα: οι εργασίες αναστήλωσης συνεχίζονταν χωρίς διακοπή, ενώ οι χελώνες ερωτοτροπούσαν κάτω από τον ιερό βράχο.
Τα νέα μέτρα
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει λάβει μέτρα για την ασφαλή επίσκεψη των αρχαιολογικών χώρων, τόσο από μεμονωμένους επισκέπτες όσο και από γκρουπ.
Μπροστά από τα γκισέ των εισιτηρίων και την είσοδο της Ακρόπολης υπάρχουν σημειωμένα σημεία στο έδαφος όπου πρέπει να περιμένουν οι επισκέπτες, σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους. Όπως πάντα, το να έχει κάποιος προαγοράσει το εισιτήριό του βοηθά πολύ, καθώς γλιτώνει τη μισή αναμονή.
Οι επισκέπτες μπαίνουν στο χώρο ένας-ένας, όπου τους περιμένουν φύλακες εξοπλισμένοι με μάσκες και διαφανείς προσωπίδες. Η δουλειά τους δεν περιορίζεται πια μόνο στη φύλαξη και προστασία των μνημείων. Τώρα θα έχουν το επιπλέον καθήκον να διευθετούν τη ροή των επισκεπτών. Θεωρείται δεδομένο πως, για την ασφάλεια όλων, οι επισκέπτες θα συμμορφώνονται πειθήνια με τις υποδείξεις των φυλάκων του χώρου.
Συνίσταται στους επισκέπτες να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν να αγγίζουν κοινόχρηστες επιφάνειες (π.χ. κουπαστές). Αν συμβεί αυτό, καλό είναι να απολυμαίνουν μετά τα χέρια τους με αντισηπτικό. Θα πρέπει επίσης να φροντίζουν να κρατούν απόσταση 1,5μ από άλλους επισκέπτες.
Υπάρχει επίσης περιορισμός του συνολικού αριθμού επισκεπτών, ο οποίος δεν θα ξεπερνά τους 2.200. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, οι επισκέπτες θα περιμένουν στην είσοδο να βγουν κάποιοι από τους προηγούμενους για να μπορέσουν να ανέβουν. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται περιορισμός του χρόνου που θα μπορεί ο καθένας να περνά στον Ιερό Βράχο, ούτε χρονικές ζώνες για τους επισκέπτες, πράγμα που, φυσικά, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Μονοδρομήσεις
Για την αποφυγή συνωστισμού και επαφής μεταξύ ανερχομένων και κατερχομένων, οι διαδρομές της Ακρόπολης έχουν «μονοδρομηθεί». Ο επισκέπτης είναι ελεύθερος να περιεργαστεί όλα τα μνημεία του χώρου, αρκεί να ακολουθεί συγκεκριμένη φορά στην κίνησή του.
Εννοείται πως το να μάθω αυτά τα πρωτόκολλα ήταν η πρώτη μου μέριμνα. Η δουλειά μου είναι να διευκολύνω όσους συνοδεύω, ώστε απερίσπαστοι από πρέπει και κανόνες να αφοσιωθούν στην εμπειρία της απόλαυσης του χώρου. Όσοι ανεβείτε ασυνόδευτοι, είναι καλό να δείξετε λίγη προσοχή στους νέους αυτούς κανόνες.
Μια νέα πραγματικότητα
Έφυγα από την Ακρόπολη λίγο πριν την επισκεφθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Υπουργός Πολιτισμού.
Φαντάζομαι πως, όπως κι εγώ, θα είδαν μια Ακρόπολη διαφορετική από τη συνηθισμένη. Η εμπειρία της επίσκεψης στο χώρο δεν θα είναι όπως πριν. Μάλιστα, με δεδομένο ότι πλέον θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτών, πιστεύω πως η εμπειρία θα είναι ασφαλώς καλύτερη.

Το Ερέχθειο και τα Προπύλαια, σε μια σπάνια φωτογραφία, με μόλις δύο ανθρώπους στο κάδρο.
Αισιοδοξία
Αυτό που θέλω να κρατήσω από τη σημερινή επίσκεψη είναι η εικόνα μιας οικογένειας με δύο παιδιά που ανέβηκαν από τους πρώτους στο χώρο. Επίσης, ένα ζευγάρι που ανέβηκαν με το σκυλάκι τους (σε μάρσιππο), οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη εδώ και τέσσερις μήνες.
Το ότι ανέβηκαν να δουν την Ακρόπολη μόλις άνοιξε, είναι κάτι που με κάνει αρκετά αισιόδοξο για τη νέα κανονικότητα που δημιουργείται.
Η Ακρόπολη και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας είναι πάλι ανοιχτοί και μας περιμένουν να τους εξερευνήσουμε. Ελπίζω να σας δω σε κάποιον από αυτούς.
Ως τότε μείνετε ασφαλείς.
Ευχαριστούμε Αριστοτελη