Gallery

Φωτό της εβδομάδας: το κανόνι της Ακρόπολης

Οι περισσότεροι νομίζουν πως το μόνο πράγμα που είχε ποτέ πάνω της η Ακρόπολη ήταν ναοί από Πεντελικό μάρμαρο.

Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Στο μεγαλύτερο μέρος της μακράς ιστορίας της (και προϊστορίας της) η Ακρόπολη ήταν φρούριο, καταφύγιο και χώρος άμυνας ενάντια σε απειλές που παρέμειναν πραγματικές για αιώνες, ώσπου ν’ αντικατασταθούν από άλλες.

Αυτό το σπασμένο κανόνι, προφανώς παρατημένο ως άχρηστο, κατάφερε να επιβιώσει από τη μήνι των νεοκλασσικιστών που κατάφεραν να αποκαθάρουν την κορυφή του βράχου από οτιδήποτε «μη κλασσικό».

Βρίσκεται δίπλα στον Παρθενώνα, χωρίς κανείς από τις χιλιάδες που περνούν από δίπλα του να του ρίχνει έστω και μια ματιά. Κι όμως, αποτελεί κι αυτό μάρτυρα ότι ο πόλεμος αποτέλεσε μέρος της ιστορίας των μνημείων που βλέπουμε ως πολύ πρόσφατα. Ας μην ξεχνούμε ότι οι αναστηλωτές (των οποίων οι εγκαταστάσεις διακρίνονται στο βάθος) ακόμη επισκευάζουν τις ζημιές που προκάλεσε ένας άλλος πόλεμος.

Πιστεύω πως του αξίζει καλύτερη τύχη. Εσείς τι λέτε;

Το σπασμένο κανόνι στα νοτιοδυτικά του Παρθενώνα. Πίσω του οι εγκαταστάσεις της αναστήλωσης και αμέτρητα μέλη του ναού που περιμένουν υπομονετικά να βρουν τη θέση τους.

7 comments on “Φωτό της εβδομάδας: το κανόνι της Ακρόπολης

  1. Παράθεμα: Οι τρύπες στο επιστύλιο του Παρθενώνα… – istoriaΝet

  2. Παράθεμα: Γιατί ο Παρθενώνας έχει πάνω του τρύπες; Διαβάστε όλο το άρθρο: – news-live

    • Φίλε Νάσο, είναι πολλοί οι χώροι στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη από φροντίδα. Θα μπορούσα να σου παραθέσω ολόκληρο κατάλογο από παραμελημένους χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα, ενώ άλλους, που είναι σε καλή κατάσταση, φροντίζει το ελληνικό κράτος να τους κλείσει, όπως πχ. τη Νεμέα.
      Ευτυχώς, η Ολυμπία είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλούς άλλους.

  3. Παράθεμα: Τρύπες στον Παρθενώνα | Αριστοτελης Ξεναγος

  4. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο Ακρόπολη. Αδικούμε την ιστορία μας, τον τουρισμό αλλά και τους επισκέπτες μας όταν παραμερίζουμε όλα τ’ άλλα. Το κακό ξεκίνησε από τον καιρό του Όθωνα, όταν «ξύριζαν» ότι δε θύμιζε την Ελλάδα του Περικλή.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.