Gallery

Νέο φως στη φύση του Ολύμπιου Δία

Η πρόσφατη ανάγνωση μιας επιγραφής από το Ιερό του Δία στην Ολυμπία, ρίχνει νέο φως στη φύση και το χαρακτήρα του πιο ισχυρού από τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων.

Inscription-Olympia-Zeus-Sith-1

Επιγραφή βάθρου αγάλματος στο χώρο της Ολυμπίας. 1ος αι. μ.Χ.

Η επιγραφή βρίσκεται στο μαρμάρινο βάθρο ενός χαμένου αγάλματος που ένας Ολυμπιονίκης είχε αφιερώσει στο θεό. Στην τελευταία σειρά της επιγραφής οι λέξεις ΣΙΘ ΔΙΙ ΟΛΥΜΠΙΩΙ διακρίνονται καθαρά.

Επιγραφή-Ολυμπία-Δίας-Σιθ (2)

Είναι λοιπόν προφανές πως ο Δίας λατρευόταν ως Σιθ, μια προσωνυμία του που μέχρι σήμερα είχε διαφύγει της έρευνας.

Αν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή, αλλάζει άρδην όλα όσα ξέραμε για τον Δία αλλά και για τις πεποιθήσεις (και τις γνώσεις) των αρχαίων Ελλήνων για τον πιο σεβαστό από τους θεούς.

Η νέα ανακάλυψη εξηγεί επίσης κάποιες ιδιότητες του Δία οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν αντιφατικές ή δυσερμήνευτες. Για παράδειγμα, ο Ζεύς φρόντισε να εκθρονίσει τον πατέρα του, Κρόνο, μια πάγια τακτική των Σιθ, οι οποίοι δολοφονούν το δάσκαλό τους για να τον διαδεχθούν.

Επίσης, εξοντώνοντας τους Τιτάνες, ο Ζεύς προκάλεσε το τέλος της Χρυσής Εποχής εισάγοντας μια Νέα Τάξη πραγμάτων. Είναι προφανής νομίζω η ομοιότητα με την εκκαθάριση του τάγματος των Τζεντάι από τον Νταρθ Σίντιους, τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίζετε ως Αυτοκράτορα Πάλπατιν.

Είναι τάχα σύμπτωση το ότι βασικό όπλο του Διός είναι ο κεραυνός; Δεν είναι άραγε οι ηλεκτρικές εκκενώσεις ένα απο τα βασικά όπλα κάθε Σιθ, με τα οποία τους προικίζει η σκοτεινή πλευρά της Δύναμης;

Μάλιστα ο Ζεύς πολύ συχνά πετύχαινε τους στόχους του εξαπατώντας ή παραπλανώντας θεούς και ανθρώπους, πράγμα που έρχεται σε κάθετη αντίθεση με το χαρακτήρα του ως θεός της δικαιοσύνης και της κοσμικής τάξης. Η αντίφαση αυτή όμως εξηγείται εύκολα αν ο Ζεύς ήταν Σιθ, καθώς η παραπλάνηση είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν για να κυριαρχήσουν.

Είναι γνωστό ότι ο Ζεύς άφηνε τα πάθη του να ορίζουν τις πράξεις του, κάτι απόλυτα σύμφωνο με τις δοξασίες των Σιθ. Σύμφωνη με τις πρακτικές τους είναι επίσης η γνωστή εκδικητικότητά του και οι σκληρές τιμωρίες που επεφύλασσε σε όσους παράκουαν τις εντολές του (όπως ο Προμηθέας).

Είναι προφανές πως η νέα αυτή ερμηνεία φωτίζει πτυχές του μύθου του Διός που ως σήμερα παρέμεναν ανεξήγητες. Είμαι βέβαιος πως η νέα αυτή ανακάλυψη πρόκειται να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση στη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας, ενώ επίσης δε θα αφήσει ανεπηρρέαστο και το σύμπαν του Πολέμου των Άστρων.

Δίας-άγαλμα-κεραυνός

Μπρούτζινο αγαλματίδιο Δία. Πηγή [1]

_____________________

Σημείωση 1: Οι ταινίες και όλα τα προϊόντα του Πολέμου των Άστρων είναι πνευματική ιδιοκτησία των Lucasfilm Ltd/Disney. Η παρούσα ανάρτηση γίνεται με κάθε σεβασμό στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

Σημείωση 2: Καλή Πρωταπριλιά, και του χρόνου με υγεία. Είναι προφανές πως το άρθρο γράφτηκε για διασκέδαση (δική σας όσο και του γράφοντος). Όλοι οι συσχετισμοί με πρόσωπα και πράγματα του Πολέμου των Άστρων είναι απόλυτα αβάσιμοι. Ωστόσο, όλες οι μυθολογικές αναφορές είναι ακριβείς. Για την πραγματική σημασία της λέξης «Σιθ» στην επιγραφή (που είναι υπαρκτή κι όχι προϊόν επεξεργασίας) παρακαλώ δείτε το επόμενο άρθρο μου.

______________________

[1] Πηγή εικόνας: Βαλαβάνης, Π., Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα.

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.