Ομολογώ πως έχω εξαφανιστεί αυτό τον καιρό. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πού χάθηκα, θα ομολογήσω ότι είμαι πολύ απασχολημένος γιατί βρίσκομαι εδώ:

Απορροφημένος από τη δουλειά, στη Σικυώνα.
Συμμετέχω στη μελέτη του υλικού της ανασκαφής της αρχαίας Σικυώνας, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η Σικυώνα ήταν μια αρχαία-πόλη κράτος στη βόρεια Πελοπόννησο, όχι μακριά από την Κόρινθο. Ήταν μια σημαντική και ισχυρή πόλη κατά την αρχαϊκή και πρώιμη κλασική περίοδο, γνωστή για το περίφημο καλλιτεχνικό της κέντρο σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας. Οι σημαντικότεροι και πιο γνωστοί του εκπρόσωποι ήταν ο γλύπτης Λύσιππος και ο ζωγράφος Απελλής.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ έγινε η πρώτη θυσία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Προμηθέας μοίρασε τα ιερόθυτα με τον τρόπο που καθιερώθηκε αργότερα.
Ενώ αρχικά η Σικυώνα βρισκόταν δίπλα στη θάλασσα, στους ελληνιστικούς χρόνους επανιδρύθηκε στο ύψωμα της ακρόπολης, πιθανώς για αμυντικούς λόγους. Η μεταφορά της έγινε το 303 π.Χ. από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, ο οποίος μόλις την είχε καταλάβει από τον Πτολεμαίο Α΄.

Η ελληνιστική παλαίστρα της Σικυώνας. Στον αναλημματικό τοίχο, διακρίνεται μια κρήνη για τους αθλούμενους.
Στη Σικυώνα έγιναν αρκετές ανασκαφές τον προηγούμενο αιώνα. Τα ευρήματά τους εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του χώρου, το οποίο στεγάζεται σε έναν εντυπωσιακό χώρο – το αναστηλωμένο κτίριο των ρωμαϊκών λουτρών που βρέθηκαν εκεί.
Από το 2004, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διεξάγει ένα συντονισμένο πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας της Σικυώνας, το οποίο ξεκίνησε με επιφανειακή έρευνα της γύρω περιοχής. Συνεχίστηκε με επιφανειακή έρευνα μέσα στα όρια της πόλης, την οποία ακολούθησε η μεθοδική ανασκαφή που γίνεται σήμερα στο κέντρο της.
Πριν δημοσιευτούν τα ευρήματα, δεν μπορώ να αναφέρω περισσότερα, αλλά μπορώ να σας πω ότι έχω συμμετάσχει –λίγο ή πολύ– σ’ όλα τα στάδια αυτής της έρευνας. Αυτό το διάστημα μελετώ τα κεραμίδια που βρέθηκαν στην ανασκαφή, κάτι που προβλέπεται να με απασχολήσει για αρκετό καιρό. Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσω να συνεχίσω το ψηφιακό μας ταξίδι με κάθε τρόπο.

Ο παράδεισος του αρχαιολόγου: τεράστιες ποσότητες κεραμικών! Αφού καταγραφούν, θα πρέπει όλα να μελετηθούν για να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Έπειτα, πρέπει να δημοσιευτούν για να είναι στη διάθεση όλων των αρχαιολόγων, όχι μόνο των σύγχρονων, αλλά και των επόμενων.
Καλή συνέχεια πάντα με επιτυχίες σε ό,τι κάνετε εδώ ή στην Πόλη!
Ευχαριστώ!